sâmbătă, 15 august 2009

Concurenta in Multi Level Marketing

Sistemul actual de productie si desfacere cât si relatiile dintre diferitele grupari de pe piata, din diverse domenii, s-au dezvoltat si se dezvolta în continuare pe baze concurentiale. Concurenta are un rol stimulativ, îi selecteaza pe cei mai buni, iar acestia vor reusi întotdeauna.

Asa atau lucrurile in aparenta... dar oare intotdeauna reusesc cei mai buni? este oare acest sitem cel mai eficient?

Exista oameni care afirma contrariul, si l-au dovedit chiar prin succesul lor: exista un sistem mai eficient si echitabil. Este vorba, ati ghicit, despre Multi Level Marketing sau MLM!

De este MLM mai bun decat sistemul concurential? Succesul si eficienta MLM se bazează tocmai pe eliminarea concurentei si promovarea cooperarii.

Daca vom analiza cu atentie functionarea diverselor sisteme din natura, vom constata cu uimire că acestea îsi bazeaza functionarea în primul rând pe cooperare si, mult mai putin pe concurenta. Sa observam acum cateva exemple din...

Intelepciunea naturii

Va propunem sa ne focalizam atentia catre relatiile care exista între celulele corpului uman. Diferitele organe sunt permanent într-o relatie de cooperare armonioasa si de aceasta armonie depinde foarte mult starea de sanatate a individului. Ceea ce putem observa, este faptul ca tesuturile sau organele nu se afla într-o relatie concurentiala, si acest lucru este valabil chiar si pentru celulele aceluiasi organ, chiar daca sunt identitce sau asemanatoare. Mai mult chiar, daca o celula devine altfel decât celelalte, atunci ea este eliminata.

Lucrurie se complica însa daca ne uitam acum la felul în care se structureaza societatea de consum si modul în care se produce dezvoltarea ei. La acest nivel schema este, am putea spune, inversa: fiecare trebuie sa devina cât mai original, unic, si sa elimine celelalte “celule” care îl concureaza.
Este adevarat ca exista concurenta si în natura (unul dintre aceste “concursuri” se afla la originea venirii noastre în aceasta lume) dar regulile acestui “concurs” natural sunt stabilite dupa legile armoniei si sunt mereu orientate catre mentinerea unui echilibru al sistemului.

MLM a aparut ca o reactie a oamenilor la acest mod destructiv de a actiona pe care îl presupune competitia moderna în lumea afacerilor. MLM presupune munca într-o echipa iar aceasta se face permitând individului sa-si pastreze personalitatea si sa nu devina un numar de cod sau o statistica.

În MLM, succesul afacerii tale depinde direct de succesul celor pe care îi ajuti. Aceasta noua organizare creeaza posibilitatea ca fiecare sa învete practic ce înseamna sa ai o gândire eminamente pozitiva.
Prin însusi modul sau de structurare, aceasta activitate reproduce fidel modul în care au loc procesele naturale, permitând astfel celor care au inteligenta si curajul sa paseasca pe acest drum, sa descopere un mod de viata în care binele aproapelui conteaza cel putin la fel de mult ca si cel propriu.

Împingând putin lucrurile la extrem am putea spune ca aceasta modalitate de actiune “ne obliga” sa învatam sa fim mai buni crestini.

Este MLM-ul alternativă la J.O.B. ?

După cum vezi nu scriu cuvântul interzis decât în formă acronimică: J.O.B.

De ce? Pentru acest cuvânt nu există. Sau nu ar trebui să existe.

Înainte vreme sclavii munceau pe plantațiile bogătanilor, iar aceștia îi hrăneau și le dădeau un acoperiș deasupra capului.

Acum sclavii muncesc la multinaționale, dar trebuie să se hrănească (de la un cash&carry, de obicei tot o multinațională) și să-și plătească ipotecile la bănci (alte multinaționale).

Singura diferență, se pare, este că sclavii vechi erau vânduți asemeni animalelor, iar sclavul modern are dreptul să-și aleagă plantația pe care “prășește”.

Desigur MLM-ul nu este un J.O.B. este o afacere, iar dacă intri în MLM pentru un J.O.B. mai bine fă-ți un serviciu și ție și celui care te bâzâie la cap cu asta și refuză-l.

În România sunt mii de MLM-iști. Singura problemă este că marea majoritate văd MLM-ul ca pe o slujbă part-time.

Cei sub 1% care abordează MLM-ul ca pe o afacere au o altă bubă mare: nu știu marketing, nu știu să se promoveze isteț pe ei ca persoane nu oportunitatea sau produsele.

Din cauza asta rezultă cel mai adesea un joc de-a șoarecele și pisica, în care MLM-istul umflat cu pompa la “ședințele de spălare pe creier” insistă și revine la aceeași listă de prospecți obosită și rece (mărită prin metoda cererii de recomandări).

Un M din MLM înseamnă “marketing”, dar mulți MLM-iști uită asta și se limitează în a face direct vânzări.

Tu ce ești? Da vorbesc cu tine.
Cel ce citești aceste rânduri!
MLM-ist hărțuitor sau MLM-ist atractor?

MLM vs Network Marketing

De multe ori se pune semnul egal între cele două noțiuni:

MLM / Network Marketing

Asemănări:

-ambele implică vânzări directe pe bază de recomandări
-ambele recompensează vânzâtorul și liniile superioare ale acestuia cu un comision
-ambele au ca și condiție necesară construirea unei structuri (a unei rețele de distribuitori și/sau lideri)
-ambele implică o comandă minimă lunară
-nici una nu permite reclama convențională
-nici una nu îți dă voie să marketezi online produsele

Deosebiri:

-MLM-ul recompensează pe număr de nivele în timp de Network Marketing-ul recompensează pe număr de “adâmcimi” (sau desprinderi), nivelele recompensate fiind nelimitate în cadrul unei adâncimi
-MLM-ul nu recompensează la fel de mult desprinderea unui distribuitor din structură, Network Marketing-ul recompensează cu precădere formarea de lideri (deci “desprinderile” sau “adâmcimile”). Acestea mai sunt denumite și generațiii.
-MLM-ul este cu precădere folosit în asigurări și servicii financiare, Network Marketing-ul este folosit cu precădere în wellness și dezvoltare personală
-MLM-ul nu-ți dă acces la cei care ar intra în afacere în 15 ani de acum încolo în structura ta, pe când Network Marketing-ul îți dă această posibilitate

Toate aceste deosebiri sunt generate de diferențele în planurile de compensare. Deci fii atent la planul de compensare și studiază-l de mai multe ori (asigură-te că îl studiezi pe cel actual, cel care este acum în vigoare pentru oportunitatea de afaceri respectivă).

Sfatul meu este să te asiguri că planul tău de afaceri nu-ți limitează nivelele, ci doar numărul de “desprinderi”. Doar așa poți câștiga venituri pasive consistente. Altfel nu vei rămâne decât un veșnit agent de vânzări polițe cu vise (neîmplinite) de milionar.

Dacă ar fi să alegi 1 milion vs 100.000 euro cu același efort, sunt sigur că ai alege prima variantă.

Dacă, în ce mod și când studiezi planurile de compensare vor determina corectitudinea alegerii pe care o faci.

Încă o dată rămâne valabilă zicala:
Banii sunt cunoaștere!

Ce ești tu? “Distribuitor” sau “Profesionist” în Network Marketing / MLM?

În acest articol vei afla de ce distribuitorii nu reușesc să trăiască din MLM în România și de ce profesioniștii trebuie să facă efort în plus față de distribuitori pentru a-și genera veniturile pasive mult-dorite.

Distribuitorul clasic este acea persoană care comandă, stochează, distribuie și colectează plățile pentru anumite servicii sau produse. Exact același lucru este valabil și dacă ești distribuitor MLM sau distribuitor Network Mareting (Marketing în Rețea).

Probabil că știi cât costă produsele, și câte puncte valorează majoritatea dintre ele (deci și ce comision de distribuție îți acordă compania).

Ai un cerc de clienți care, din comoditate sau lene, preferă să le aduci tu produsele decât să și le comande singuri. Și asta ție îți convine de minune, mai ales că pe lângă acel comision acordat de către compania MLM îți mai pui și un adaos frumușel de fiecare dată.

Totuși, dacă te recunoști ca fiind distribuitor ai o mică problemă … Ceea ce faci tu nu se cheamă “construire de afacere” ci, evident, distribuție! Veniturile tale nu vor fi niciodată de tip pasiv (sau rezidual), ci numai de tip activ.

Nu prestezi, nu mai vine … venitul. De aceea niciodată un distribuitor MLM nu s-a imbogățit din MLM. Nu a putut să trăiască din MLM. De aceea, poate, 95% dintre MLM-iști dau faliment în primul an de la intrare.

În acest caz, ceea ce faci tu, nu este cu nimic diferit de o slujbă .

Ce trebuie să faci ca să devii “profesionist”în Network Marketing sau MLM?

Formarea unei echipe
În primul rând să îți formezi o echipă de distribuitori sau de profesioniși. De preferat a doua variantă. A face bani este un sport de echipă. Premiul în acest model de business este că le oferi și celor din echipa ta aceeași oportunitate pe care ai avut-o și tu.

La un butic, de exemplu, nu puteți fi toți patroni sau proprietarii acelei afacerii. Unii sunt stăpânii afacerii (antreprenorii) și ceilalți sunt angajații acelei afaceri. În Network Marketing/MLM, membrii echipei tale, cu toții, pot ajunge să dețină afacerea lor proprie. Mai mică sau mai mare, dar ei își stăpânesc afacerea în întregime. Sunt proprietari de afacere! Le oferi aceleași șanse ca și ție.

Cum? Prin comisioane. A stăpâni o afacere înseamnă a beneficia de banii generați de acea afacere. Nu știu înca nici un patron care să-și împartă dividendele cu angajații. Angajatul ia 10% din profit, patronul 90%, asta în cazul unui patron generos.

În al doilea rând, să-ți extinzi abilitățile de comunicare și conversaționale. Să te exprimi bine în scris și vorbit. E foarte important ca prezența ta “telefonică”, “privată” în întâlnirile 1-la-1 și publică în “prezentările cu audiență” să fie una plăcută, fermă și care să genereze încredere deplină celor cu care lucrezi deja sau vei lucra în viitor.

Dacă nu vorbești cu oamenii, dacă nu te poți relaționa cu ei, atunci nu poți face o afacere, de orice fel ar fi ea. E valabil atât pentru afacerile MLM cât și pentru afacerile clasice.

Ai grijă ce duplici de la liderii tăi și cum te diferențiezi față de concurența ta.

Există multe domenii din care trebuie să știi măcar câte ceva: comunicare, marketing, vânzări, legal, psihologie, economie, contabilitate…
În al treilea rând, să te dezvolți personal din toate punctele de vedere, prin auto-instruire. Nici o zi fără a citi. Nici o zi fără a te “antrena” într-un fel sau altul pentru afacerea ta. Audio, video. Schimbă uitatul la TV cu citirea unei cărți sau vizionarea unui interviu pe internet.

Gestiunea timpului în Network Marketing este esențială, mai ales la început.
Învață tehnicile eficinete de gestiune al timpului. Mai ales pentru început timpul va fi cel mai mare inamic al tău, căci în MLM investiția inițială este modestă. Network Marketingul-ul/MLM-ul, în general, nu este oportunitate de investiții (ca în cazul imobiliarelor, fabricilor sau bursei) ci este o oportunitate de generare a veniturilor active (la început) și pasive (după o vreme de efort susținut).

Tot aici la dezvoltare personală recomand învățarea principiilor planurilor de compensare și a retribuirii pe adâncimi. Există diferențe și asemănări între retribuirea pe nivele și retribuirea pe generații (sau adâmcimi). Explorează-le. De multe ori, noii veniți în Network Marketing, ratează comisioane fabuloase din cauza necunoașterii acestor planuri de compensare.

Stabilește-ți o prezență. Fă-te remarcat. Poți începe să înveți cum se face asta .

În concluzie, dacă vei trata afacerea ta ca pe un hobby (fie el chiar și de dsitribuție), atunci veniturile vor fi corespunzătoare unui hobby.
Dacă vei trata afacerea ta ca pe o adevărată inițiativă antreprenorială, atunci poți avea șanse și poți emite pretenții la un venit constant.

Nu ai încă o strategie MLM online? Nu? Felicitări lucrezi gratis pentru noi, cei care avem!

Filmul recrutării unui prospect in offline:

Luni: Primește de la tine în cursul acestei zile un telefon pentru a fi invitat marți (mâine) la un eveniment de prezentare a oportunității.

Marți: Seara participă la prezentarea oportunității și se informează despre afacere, tehnologie, produse, lider, compania și planurile de compensare.

Miercuri: Caută online pe internet și verifică dacă informațiile prezentate ieri seară sunt adevărate, valide și realistice.

În căutarea lui va da peste resurse și programe mult mai atractive decât discursul de vânzări obosit de ieri. Cum ar fi de exemplu acest blog.

Sau ne va găsi pe Facebook, Myspace, Netlog, Blogspot, Ning sau neogen.

De ce nu pe YouTube?

Prospectul se abonează pe listele diverșilor marketeri sau citește blogurile acestora și astfel devine și prospectul lor.
În acest fel marketerii MLM online îi vor trimite mesajele automatizate de instruire și educare cu privire la oportunitatea LOR de afaceri.

În acest fel ai pierdut un prospect în favoarea noastră a celor ce lucrăm inteligent.

Baftă. Nu te opri să faci liste, invitații și evenimente.
Afacerea noastră va prospera pentru că astfel tu vei lucra pentru noi gratis.

Continuă, nouă ne convine.
Dacă vrei să intri în rândul lumii moderne, stai pe aproape.

Postări populare