luni, 30 noiembrie 2009

regula 20-80

Despre Regula 20-80

Adăugaţi o legendă

Despre Regula 20-80 sau Cum sa-l folosim pe Pareto daca tot nu putem sa-l invingem

Ideea de a scrie aici despre acest subiect mi-a venit cu putina vreme in urma, cand citeam despre modul in care principiul lui Pareto se regaseste in functionarea pietelor financiare. Mai abordasem acest subiect in trecut, intr-o analiza legata de managementul timpului, iar acum ma gandeam ca am putea descoperi impreuna in ce fel un principiu ce pare initial a pune limite ne poate ajuta, la final, tocmai sa depasim limitele.

Despre ce este vorba?

Vilfremo Pareto, un economist, sociolog si folosof italian, a fost primul care a cuantificat inegalitatea distributiei averii in tara, observand ca 80% din terenuri sunt detinute de 20% din populatie.



Pornind de aici a dezvoltat o formula matematica a venituror si bogatiei ca distributie logaritmica. Nu numai ca 80% din bogatii se afla in posesia a 20% din indivizi, dar indiferent la ce nivel te plasezi distributia ramane aceeasi. Daca iei primele 20 de procente din bogatiile lumii, in interiorul lor observi ca 80% din ele sunt in posesiunea a 20% din cei mai bogati dintre cei bogati. Si tot asa mai departe…

De ce se intampla astfel? Nimeni nu a reusit sa explice.

In schimb, timpul a scos la iveala si alte coincidente stranii:

• In domeniul vanzarilor 80% din venituri vin de la 20% din clienti

• In domeniul calitatii: 80% din defecte sunt produse de 20% din cauze

• In afaceri 80% din rezultate sunt obtinute cu 20% din resurse

• In Mangementul Timpului: 80% din probleme sunt rezolvate in 20% din timpul total de lucru

• In domeniul investitiilor: 20% din capital iti aduc 80% din castig

Sau generalizat: 20% din cauze produc 80% din efecte.



Acesta este si motivul pentru care acest principiu al lui Pareto a fost numit ulterior de catre dr. Joseph Juran, un pionier in domeniul calitii, “vital few and trivial many”

Intrucat Principiul lui Pareto porneste de la o constatare si este considerat o axioma in toate domeniile economice, ramane sa-l acceptam ca atare si sa ne impacam cu ideea ca aceasta polarizare exista de facto, indiferent daca ne place sau nu.

Daca stim si acceptam acest principiu, putem sa il utilizam (asa cum se si face dealtfel in management) pentru eficientizarea muncii noastre si obtinerea de rezultate maxime cu un efort minim.

Pentru inceput putem sa cautam acel domeniu in care, prin talentul, abilitatile sau capitalul pe care le posedam, putem obtine rezultatul cel mai bun astfel incat sa ne putem plasa in topul celor 20%.

E clar ca nu putem sa ajungem toti in topul averii. Dar sunt sigura ca fiecare dintre noi poseda cel putin un talent special care poate sa-l plaseze intr-o elita. Si aici nu ma refer deloc la bani. Poti fi printre cei mai buni din orasul tau intr-ul domeniu artistic, sportiv sau profesional. Poti sa te situezi printre cei 20% cei mai eficienti in meseria ta. Chiar daca nu te vei clasa in topul averilor, cu siguranta vei obtine satisfactii mari facand ceea ce-ti place si fiind foarte bun in ceea ce faci.

Putem alege sa avem mai mult tip liber renuntand la cei 80% din clienti care ne aduc doar 20% din venituri sau concentrandu-ne doar pe acele 20% din activitati care ne aduc 80% din castig. Asta inseamna ca ne vom reduce timpul de munca doar la 1/5 obtinand aproape aceleasi rezultate.

Regula 80-20 nu se refera doar la bani. Regula 80-20 se refera, in primul rand, la eficienta.

Daca am invata sa ne organizam si sa muncim eficient am putea sa folosim doar 20% din timpul nostru pentru a castiga cele necesare traiului, alocand 80% din timp familiei noastre, celor dragi, pasiunilor sau viselor noastre.

Dincolo de un principiu economic, de niste numere sau de o formula matematica, Pareto ne arata ca risipim enorm din viata noastra in activitati inutile, munca ineficienta sau dezorganizare. Ca ne concentram prea putin pe problemele importante si ne irosim prea multe resurse pentru lucruri minore.

E sigur ca nu putem fi toti intre cei 20% care detin bogatiile lumii, dar putem sa invatam sa gestionam eficient ceea ce avem: bani, talent, invatatura, creativitate, sentimente si, mai ales, timpul. Cel putin acesta a fost oferit in mod egal tuturor: si bogatilor si saracilor. Dar ceea ce facem cu el poate deveni adevarata noastra comoara.


--------------------------------------------------------------------------------
Articol scris de: Mirela Bojin

Postări populare