joi, 12 aprilie 2012

Despre sanatate

Articol de Laura Tripa
Va propun de data aceasta o discutie despre sanatate si despre impactul pe care stilul de viata il poate avea asupra sanatatii.
Sanatatea este definita de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) ca fiind starea de bine fizica, mentala si sociala si nu doar absenta bolii sau a infirmitatii. Starea de sanatate trebuie considerata atat la nivel socio-economic, cat si la nivel individual.

Pentru mentinerea sau dobandirea starii de sanatate este necesara dezvoltarea unor abilitati protectoare ale starii de sanatate.

De exemplu: pentru mentinerea sanatatii mentale este necesara dezvoltarea abilitatilor emotionale precum exprimarea emotionala, intelegerea cauzelor trairilor emotionale, comunicarea asertiva a emotiilor negative; pentru mentinerea sanatatii sociale este necesara dezvoltarea abilitatilor sociale precum negocierea, aservitatea, leadership-ul, oferirea de suport social, abilitatea de a dezvolta o retea de suport social. O alta serie de abilitati cruciale in mentinerea sanatatii sunt cele cognitive: rezolvarea de probleme, luarea de decizii, cautarea de informatii, planificarea, managementul timpului,etc.

Luand exemplu uneia dintre aceste abilitati, cum ar fi luarea de decizii, daca aceasta nu este dezvoltata la un nivel potrivit, persoana poate lua decizii gresite cum ar fi sa conduca masina cu foarte mare viteza sau sa nu foloseasca mijloace de protectie in cazul unui act sexual sau sa aiba incredere in persoane dubioase si sa plece cu acestea din tara. Consecintele acestor decizii pot fi uneori de-a dreptul tragice: un accident grav, contractarea unei boli cu transmitere sexuala sau chiar SIDA, intrarea intr-o retea de trafic de fiinte umane.

Abilitatile sociale sunt de asemenea foarte importante. A sti sa negociem de exemplu ne poate fi de folos intr-o multitudine de situatii si poate face diferenta dintre rezolvarea unui conflict sau soldarea acestuia cu ranire sau chiar mai grav. In ceea ce priveste abilitatile emotionale, acestea ne pot proteja de o serie de afectiuni psihice, de la cele mai simple la cele ai grave.

Si atunci avand in vedere importanta acestor abilitati, cum putem sa fim siguri ca le posedam, de unde invatam aceste lucruri care ne pot fi de folos.

Una dintre variante este scoala care trebuie privita in ansamblul ei, la scoala nu invatam doar materii sau informatii specializate ci invatam si cum sa rezolvam o problema, cum sa ne intelegem cu colegii, cum sa facem sa convietuim. O alta sursa pentru dezvoltarea acestor abilitati este familia, fiind de dorit ca parintii sa faciliteze dezvoltarea acestor abilitati, permitand copilului sau adolescentului sa ia decizii sa participe la diferite activitati de grup si poate si mai important sa ofere un adevarat exemplu in ceea ce priveste comportamentul responsabil si stilul de viata sanatos.

Stilul de viata se refera la totalitatea deciziilor si actiunilor voluntare care afecteaza starea de sanatate. In sens larg, stilul de viata – ca principal factor protector al sanatatii – integreaza aspecte cognitive, emotionale si sociale care se manifesta prin comportamente.

Stilul de viata sanatos este esential în promovarea si mentinerea sanatatii si prevenirea imbolnavirilor. Stilul de viata format din comportamente de risc pentru starea de sanatate are consecinte negative, pe termen scurt si lung, asupra sanatatii fizice si psihice si, in consecinta, reduc calitatea vietii si starea de bine a persoanei.

Daca ar fi sa privim in paralel elemente ale unui stil de viata sanatos fata de caracteristice ale unui stil de viata riscant am constata printre deprinderile sanatoase: exercitiul fizic (practicat de minim 3 ori pe saptamana), alimentatia sanatoasa (mese regulate, multe legume si fructe proaspete,etc.), echilibrul somn-veghe, comportamentul sexual protejat, comportamente preventive (vizite medicale regulate, utilizarea centurii de siguranta, utilizarea cremelor de protectie solara, utilizarea echipamentelor de protectie).

Comportamente de risc ar fi: sedentarismul, alimentatia nesanatoasa (fast-food, bauturi carbogazoase, etc.), fumat, consum de alcool, droguri, lipsa unui echilibru somn-veghe, comportament sexual neprotejat, neutilizarea centurii de siguranta, a echipamentelor de protectie, a cremelor de protectie solara, nerespectarea unui program de controale medicale periodice.

Abilitatile protectoare ale starii de sanatate nu actioneaza izolat in mentinerea sanatatii, ci sunt in stransa legatura. Absenta unei abilitati face mai dificila achizitionarea altei abilitati si creste riscul deteriorarii starii de sanatate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare