joi, 12 aprilie 2012
medicina naturista
Plantele maresc gradul de umiditate de la 5 la 10%, iar acest lucru reduce gradul de disconfort asociat cu aerul uscat, mult prea uscat din casele si birourile noastre. Un studiu norvegian, desfasurat intr-un sediu de birouri, a demonstrat ca o duzina de plante diferite au dus la reducerea a 40% din gradul de iritare, 23% din uscaciunea mucoaselor si ochilor si 20% din durerile de cap printre angajati.
Plantele sunt aliati pretiosi in cazuri de alergii sau tulburari respiratorii. Cu conditia ca pamantul sa nu fie atins de mucegai. Atat timp cand sunt sanatoase, cu cat sunt mai multe cu atat respiram mai bine
Proprietatile curative ale plantelor s-au folosit inca din antichitate pentru tratarea diverselor afectiuni. Din cele mai vechi timpuri, medicii au incercat sa descopere noi tratamente pe baza de plante, care nu sunt nocive organismului.
Pentru a întelege aceste modalitati de actiune ale plantelor trebuie sa luam în calcul faptul ca orice fiinta vie (incluzând aici atât plantele cât si fiinta umana) dispune nu numai de o structura fizica, ci si de una energetica . În tratatele de medicina ayurveda sunt descrise actiunile multor plante asupra corpului fizic al fiintei umane, dar si asupra corpurilor mai subtile. Tot aici se explica ca de fapt plantele functioneaza ca receptori ai anumitor energii benefice, infinite, din Univers, cu care se afla într-o permanenta rezonanta. Încarcatura energetica a plantelor a putut fi pusa în evidenta cu ajutorul fotografiilor Kirllyan si în felul acesta s-a dovedit faptul ca fiecare planta îsi are aura sa specifica, astfel adeverindu-se ceea ce înteleptii ayurvedici au mentionat de mii de ani în tratatele lor.
Asadar prin intermediul plantelor binefacatoare fiinta umana poate asimila în structura sa subtila energii foarte rafinate.
Modalitati de utilizare a plantelor
Cel mai cunoscut mod de a lua plantele medicinale este sub forma de ceai sau infuzie, desi este stiut ca la temperaturi mai mari de 40 de grade , majoritatea substantelor componente sunt distruse, iar încarcatura energetica dispare.
Traditia medicala orientala recomanda ca plantele sa luate sub forma de pulbere, sub limba, în doza necesara. Se tin astfel 15-20 minute, apoi se înghit cu apa (cel mai bine apa plata sau apa de izvor). În acest fel fiinta va beneficia de proprietatile binefacatoare ale plantei atât la nivel fizic, cât si la nivel energetic.
De cand se utilizeaza plantele medicinale?
Desi mare parte din cunoasterea fitoterapiei s-a transmis din generatie in generatie pana in zilele noastre (ca parte a culturii fiecarui popor), sa nu uitam ca in prezent toate aceste observatii venite din experienta, isi gasesc un fundament solid, stiintific, rezultat al numeroaselor studii despre plantele medicinale si efectul lor vindecator asupra bolilor.
Plantele medicinale erau aproape singura optiune de tratament al diferitelor afectiuni, inainte de aparitia “erei” antibioticelor si a medicamentelor de sinteza. Exista si in prezent tratate vechi de medicina, din care putem studia indicatiile in vindecarea bolilor, care se ofereau studentilor in medicina de atunci si medicilor, iar tratamentele erau naturale, bazate pe plante medicinale ori alte substante medicinale naturale.
Odata cu aparitia medicamentelor de sinteza, aceste lucruri au disparut parca deodata inghitite de timp, ramanand in umbra medicinei alopate, fiind chiar complet excluse din programul de educatie medicala al studentilor in medicina. Singura explicatie pentru “succesul” terapiei medicamentoase nu sta in eficienta lor pe termen lung, ci in efectele rapide pe care le au medicamentele in timp scurt (spre deosebire de plantele medicinale si terapiile naturale care au nevoie de un timp mai lung pentru a actiona, ducand in final la armonizarea intregului organism si la vindecarea sa).
Medicina naturista sau naturala uzeaza de practici terapeutice inspirate de natura, folosind produse si factori naturali, tehnici ancestrale si metode traditionale verificate în timp. Este cunoscut faptul ca initiatii medici daci, PRACTICANTI ai doctrinei zalmoxiene foloseau medicina naturista. In vederea reabilitarii istorice este cunoscut faptul ca Zalmoxis (din al carui juramant Hipocrat s-a inspirat) nu trata corpul fara a trata spiritul, aceasta a patra dimensiune aflata permanent in conexiune cu natura. Secolele XVIII si XIX cunosc un mare avânt în aceasta directie, însa forme de practici naturiste pot fi regasite din perioada Scolii lui Hipocrate, in Grecia si in sec. VI-XIV i.Hr. in Dacia si Egipt . Totul în natura este asezat pe baze rationale, medicului revenindu-i sarcina sa înteleaga aceste legi si sa urmeze calea mediului înconjurator. Boala este un efect iar cauzele sunt cautate în natura: aer, apa, pamânt.
Principiile de vindecare în medicina naturista se bazeaza pe reîntoarcerea la natura – “Vis medicatrix naturae” (puterea vindecatoare a naturii) – în stabilirea dietei, exercitii fizice, miscare, folosirea benefica a factorilor naturali de mediu (aer, apa, soare) microclimat, eliminarea produselor potential daunatoare, abandonarea obiceiurilor nesanatoase, cresterea vitalitatii pacientului, eliminarea factorilor de stres, suplimente nutritive.
Principiul de baza al activitatii noastre presupune luarea în considerare a omului ca întreg, minte, trup si spirit atunci când se doreste o vindecare de durata. Medicina “corpurilor subtile” (medicina energetica) capata o noua abordare în acord cu progresele stiintifice moderne. La baza medicinei energetice se afla principiile universale biologice si interactiunea dintre cele trei nivele ale fiintei umane: psihic, creier, organe, în care psihicul este integratorul tuturor functiilor comportamentului si tuturor ariilor de conflict, creierul fiind ordonatorul principal al acestor functii. Eficienta terapiilor complementare depinde mult si de calitatea de om a celui care le aplica, pentru ca se stie ca orice suferinta, orice boala are ca origine o încalcare a Legilor Divine.
Medicina naturistă este practicată de milenii cu succes în condiţiile în care medicina de acum, cea a medicamentelor de sinteză, nu reuşeşte, de multe ori, să fie eficientă în faţa unor cazuri de îmbolnăviri chiar simple.
Medicina naturista in prezent
Auzim in fiecare zi ca trebuie sa traim sanatos, sa mancam sanatos, sa ne ingrijim in mod sanatos, sa gandim sanatos... Dar ce inseamna cu adevarat "SANATOS"?
In zilele noastre, sanatatea e o problema care ar trebui sa fie luata in serios, nu doar de cei care studiaza domeniul sanatatii, ci de toata lumea. medicina naturista este inca un subiect a carui importanta acordata ar trebui sa fie mai mare.
Mai mult de un sfert din medicamentele folosite in tratarea tuturor afectiunilor contin substante active derivate din plante.
Potrivit statisticilor specialistilor americani, tratamentele naturiste sunt folosite de 80% din populatia lumii, informeaza howstuffworks.com .
In Statele Unite, 1500 de plante sunt folosite drept suplimente naturale, iar efectele lor demonstrate stiintific incurajeaza populatia in adoptarea tratamentelor naturiste
În Institutului de Medicina Naturista si Stiinte Complementare aprofundam metodele terapeutice, procedurile si tratamentele complementare pentru vindecarea afectiunilor, însusi pacientul contribuind împreuna cu terapeutul la gasirea celei mai bune solutii si strategii în vederea eliminarii conflictului care a generat afectiunea, eliminând pe cât posibil medicatia alopata. Tehnicile complementare includ: tratamente inforenergetice (bioenergie, bioterapie, bioenergoterapie), reflexoterapie, masaj terapeutic, masaj Shiatsu, masaj Yumeiho, presopunctura, sacroterapia, aromoterapia, terapia moxa, cristaloterapia, meloterapia, fitoterapia, helioterapia, silvotarapia, cromoterapia, hidroterapia, terapia geotermala, argiloterapia.
In prezent asistam la o revenire spectaculoasa a terapiilor naturale in vindecarea bolnavilor. Experienta ne-a dovedit ca nu putem fi total rupti de natura si ca indepartarea de ea ne adanceste de fapt, si mai mult suferintele.
Tot mai multi pacienti cauta mai intai pentru afectiunile de care sufera, o solutie naturala de rezolvare a problemelor lor de sanatate, prin folosirea tratamentelor si terapiilor naturale. Exista tari in care ayurveda, medicina chineza, homeopatia, acupunctura, fitoterapia, gemoterapia, sunt considerate ca facand parte din tratamentele cu efecte reale de vindecare si chiar sunt inclusev in bugetul de asigurari de sanatate al acelor tari.
Acest lucru ne arata cu siguranta o recunoastere a potentialului vindecator al terapiilor naturale si faptul ca acestea si-au reluat locul binemeritat in tratarea si vindecarea bolilor.
Sa nu uitam ca nu este normal sa fim bolnavi si suferinzi (chiar daca suntem la varste inaintate), normal este sa fim sanatosi, plini de fericire, vitalitate si creativitate, bucurandu-ne din plin de viata ce ne-a fost oferita ca un mare dar divin. Trebuie doar sa redescoperim acest lucru!
Naturopatia este un sistem medical complet si coerent care pune accentul pe stimularea mecanismelor naturale de autovindecare a corpului.
O vizita la naturopat poate fi comparata cu un consult medical clasic. In general, naturopatul va pune intrebari legate de starea generala de sanatate, modul de viata, obiceiurile alimentare si nivelul de stres la locul de munca. In plus, el va incerca sa descopere cauzele profunde ale bolii sau afectiunii inainte de a interveni. De exemplu, o durere de cap recurenta nu va fi tratata cu medicamente analgezice. Inainte de a prescrie un tratament, naturopatul va cerceta originea durerii: o afectiune a sistemului muscular sau osos, o problema nutritionala (nivel scazut de glucide, de exemplu), lipsa de somn, stres excesiv, etc.
Reguli de autoingrijire naturista:
Punctele urmatoare se refera la principiile esentiale pe care trebuie sa le respectati în activitatea dv. Sunt valabile pentru toate tratamentele naturiste.
1. Metodele naturiste trebuiesc învatate . Tratamentele pentru autoîngrijire care va convin trebuie învatate pas cu pas, cât mai serios cu putinta. Folositi-le cât mai des, chiar în disconforturi minore, familiarizati-va cu procedeele respective pentru ca la nevoie sa le puteti utiliza rapid si fara sa consultati un manual.
2. Si terapiile naturiste îsi au limitele, riscurile si efectele lor secundare , respectiv consecintele lor. Natura ofera mijloace vindecatoare extrem de eficace, dar si otravuri puternice - si cele doua aspecte convietuiesc adesea, mai ales în fitoterapie. Inainte de întrebuintare informati-va daca sunt contraindicatii .Daca le folositi, luati seama la efecte nedorite, mai ales la cele neplacute. Retineti-le pentru data urmatoare si sistati îndata orice remediu ori tratament daca efectul dezagreabil depaseste efectul salutar scontat.
3. Agravarile initiale nu sunt semne rele. Adesea organismul reactioneaza la o terapie eficienta printr-o asa-numita reactie primara: o înrautatire acuta a tuturor simptomelor. Inseamna ca s-a produs o modificare si vindecarea poate începe; acum "s-a pus în miscare", s-a pornit un proces. Totusi o ameliorare ar trebui sa se faca simtita dupa 2-3 zile. In caz contrar înseamna fie ca remediul nu era cel potrivit, fie ca sunteti prea slabit pentru tratamentul respectiv si aveti nevoie de altul, mai blând, fie ca ati exagerat în aplicarea lui.
4. Autotratamentul are limitele sale. Daca boala este contagioasa, daca o febra mare nu scade în decurs de 36 de ore, daca o hemoragie nu poate fi oprita sau pacientul se afla într-o stare grava de soc, se va chema neaparat medical. Daca starea dumneavoastra nu se amelioreaza dupa un autotratament de o saptamâna - de 14 zile în cazul afectiunilor cronice - înseamna ca n-ati aplicat tratamentul corect, sau ca aveti totusi nevoie (în mod suplimentar) de un tratament clasic, conventional. O exceptie ar putea-o constitui tratamentul homeopat; daca e cazul, consultati un medic specialist.
5.Aproape nici o terapie naturista nu da întotdeauna rezultatele scontate, si nici în toate cazurile. Unele persoane nu raspund deloc la anumite tratamente, altele mai putin decât au scontat (însa multe altele mai bine decât se credea). Regula: daca nu intervine nici o modificare dupa luarea remediilor, ar trebui reconsiderat diagnosticul, sau variata aplicarea - de pilda alegerea altor puncte în cazul presopuncturii, ori schimbat tratamentul.
6.Terapiile naturiste si medicina academica se tolereaza reciproc, dar nu întotdeauna . A bea un ceai medicinal sau a face Yoga alaturi de ingerarea unor medicamente necesare nu reprezinta în general o problema; lucrurile devin mai dificile când masurile preconizate de medicina oficiala altereaza efectul remediilor naturiste, sau le potenteaza, sau chiar le interzice, - In aceste cazuri trebuie sa optati, eventual cu ajutorul medicului sau terapeutului curant, pentru una sau alta dintre formele de tratament. Cazul e si mai complicat când medicamentele alopate reprima simptomele - si în consecinta nu mai puteti aprecia actiunea tratamentului naturist. Si în acest caz nu va ramâne decât "chinul" optiunii. Regula: daca masurile medicinei academice se limiteaza la combaterea simptomelor puteti renunta la ele si recurge la tratamente naturiste. în anumite terapii naturiste (cum e homeopatia) se recomanda sistarea medicatiei alopate, daca e cu putinta. Daca aveti îndoieli consultati un specialist naturist, dar si doctorita sau doctorul de familie.
Medicina naturista sau alopata ?
Sunt adeptul colaborarii intre cele doua, in interesul exclusiv al pacientului. Unii dintre noi acorda credit numai uneia sau alteia dintre formele de medicina , excluzand total din aria lor de interese tot ce nu are legatura cu aceasta. In ultimele decenii, medicina clasica si-a mai pierdut (pe drept sau pe nedrept) din prestigiu. Toti cunostem meritele incontestabile ale medicinei alopate, insa, suntem constienti si de lipsurile acesteia,mai ales in cazul medicamentelor puternice care au efecte de multe ori nocive.De cate ori nu am auzit de genaratii intregi de medicamente care au fost retrase din cauza actiunilor mai mult negative decat pozitive?.Din cauza folosirii excesive a derivatelor de penicilina,virusii au devenit imuni si aproape ca nu mai pot fi tratate:virozele si infectiile de tot felul.S-a ajuns la concluzia ca medicamentele pe baza de hormoni sunt ineficiente si periculoase si in unele tari au fost retrase de la consum.Exemplele pot continua cu enumerarea lipsurilor sistemului sanitar.
Excesiva utilizarea a antibioticelor a dus la aparitia diferitelor tipuri de rezistente microbiene (cu o crestere ingrijoratoare), efectele secundare ale medicamentelor de sinteza, facand anual mii de victime in randul populatiei, datorita folosirii excesive ori gresite a medicamentelor. Conform statisticilor, numai in SUA, exista o suta de mii de decese pe an, datorate administrarii gresite ori excesive a medicamentelor, iar peste 2 milioane de persoane sufera efectele secundare ale medicamentelor de sinteza. Numarul deceselor provocate de medicamente a crescut de la 5.519 în 1998 la 15.107 în 2005, potrivit raportului întocmit de specialistii FDA (Administratia Americana a Medicamentelor) iar mortalitatea prin abuzul de medicamente si datorata efectelor secundare ale acestora este pe locul 5 in lume . Sunt concluzii ingrijoratoare pe care trebuie sa le luam in considerare si care cu siguranta expun anumite probleme aparute de-a lungul timpului, pe care medicii si oamenii de stiinta nu au putut sa le intrevada.
Medicina naturista ne poate fi de un real ajutor.Din ce in ce mai multe studii arata puterea vindecatoare a plantelor.Fitoterapia este poate cea mai veche metoda de vindecare.Din todeauna am folosit plantele pentru calitatile lor curatve si mii de ani aceasta forma de medicina a fost singurul remediu in fata boli lor de tot felul.Fitoterapia a evoluat in decursul timpului si si-a aratat eficienta cu adevarat in secolul al XIV cand Paracesus
a introdus linia flosirii "chintesentelor" din plante medicinale, prin extragerea cu anumiti solventi.
De curand s-au facut studii aprofundatate in legatura cu "pastila" folosita de Paracelsus in tratarea ciumei si holerei si s-a descoperit ca uleiul de tataneasa folosit de acesta in compozitia "pastilei", este foarte eficient in cobaterea virusilor(chiar moderni).
Reflexoterapia:parte a medicinei energetice cu o vechime de peste 4000 de ani se oscupa cu deblocarea energiilor din zonele organelor/organului afectat. Refelxoterapia se bazeaza pe actiunea mecanica(presopunctura si masaj) asupra crsitalelor de acid uric si resturi de metabolism care se depun pe zonele reflexe ale diferitelor organe.Aceste cristale sunt maruntite si se elimina cu ajutorul aparatului excretor.Echilibrarea energetica se face si prin transmiterea(restabilirea),fluxului energetic de la zonele relexe spre emisferele cerebrale.Reflexoterapia se parea ca are acces chiar la matricea initiala a celulelor detreminand refacerea organelor vizate conform modelului initial
Psihicul joaca si el un rol important in vindecarea si amelirarea bolilor de aceia este recomandata psihanaliza cu efecte benefice in descoperirea si depasirea rezistentelor
Facand apologia medicinei naturiste si vorbind despre produsele naturale, se poate face afirmatia urmatoare: capacitatea de vindecare este proprietatea organismului uman, de aceea cu aceste produse, putem oferi organismului posibilitatea de vindecare.
Din practica medicala clasica se cunosc situatii nefaste cand organismul isi pierde capacitatea de vindecare, cand nu mai raspunde la nici o stimulare interna sau externa. Cu ajutorul medicinei naturiste se incearca restabilirea imunitatii organismului la factorii agresivi interni si externi (microbi, virusi etc.)
Trei sferturi din tulburarile de sanatate sunt usor de diagnosticat si nu cer nici un examen sau tratament medical. In cazurile de raceala, constipatie, gastrita, colici, cefalee, contractii musculare si altele, se pot combate cu succes suferintele sau indispozitiile, cu ajutorul unor masuri naturale si a unor schimbari in alimentatie sau in stilul de viata.
Tendinta catre o medicina blanda este indiscutabila, daca ne gandim ca un medic din patru aplica deja metode ce apartin medicinei naturiste si ca 80% din germani au folosit preparate pe baza de plante sau terapiile alternative. Aceasta trebuie sa fie un adjuvant in tratatrea bolilor si nu
de natura sa inlocuiasca ingrijirile medicale clasice.
Sanatatea noastra ar putea beneficia intr-o larga masura de terapeutici naturiste, daca acestea ar fi folosite mai ales, inainte de a deveni boala cronica, evitand in acest caz ravagiile numeroaselor medicamente chimice administrate fara discernamant.
Numeroase afectiuni recunoscute de medici ca nefiind legate de anumite leziuni ale organelor, dar care raman rebele la tratamentul medicamentos, se pot bucura de succesul unor tratamente simple
Nu trebuiesc insa inlocuite ingrijirile medicale! Nu trebuie niciodata sa uitam ca auto-asistenta are limitele sale. Cand apar simptomele unei boli nu trebuie, in nici un caz, sa faceti experiente pe propria piele sau sa ascultati sfaturile unor profani. Corpul omului este unicat, deci si tratamentul este la fel.
Medicina naturista si terapia holistica in tratamentul bolilor. De ce alegem integrarea holistica in tratamentul bolilor?
In mod necesar, medicul cu o formare holistica in tratamentul bolilor (in care pacientul este vazut ca un intreg indivizibil corp, minte si suflet) isi rezerva mai mult timp pentru discutia cu pacientul. Consultatia nu este doar o consultatie de evaluare a simptomelor si semnelor bolii.
Pe langa examinarea clinica si a analizelor de laborator, medicul trebuie sa dezvolte o relatie plina de acceptare si rabdare cu pacientul, asa incat acesta sa aiba o discutie mult mai sincera si deschisa despre problemele sale, inclusiv emotionale, relationale, ori legate de integrarea sa in societate, in Univers, relatia sa cu Natura si divinitatea, doar astfel medicul impreuna cu pacientul vor putea gasi cauzele mult mai profunde ale afectiunii, adanc ascunse uneori in mintea si sufletul acestuia, si se va putea trata in consecinta boala luand in considerare aspectele unice ale afectiunii dezvoltate la acel pacient.
Terapia holistica implica folosirea in tratament a diverselor metode ale medicinii alternative: ayurveda, cromoterapia, meloterapia, apiterapia, metode de echilibrare psiho-emotionala, metode de relaxare, de vizualizare creatoare, yoga, meditatia si rugaciunea, alaturi de tratamentele naturale din plante medicinale sau substante medicinale naturale, toate aducandu-si aportul pentru vindecarea in intregime a pacientului.
Terapii naturiste
Apiterapia – tratarea bolilor cu ajutorul produselor apicole.
Proprietatile curative unice ale mierii au fost utilizate de medici in Tibetul antic de acum mii de ani.De foarte mult timp fagurii de miere au fost folositi ca atare in medicina populara de pretutindeni, in combaterea bolilor aparatului respirator, a racelilor banale sau a starilor gripale, in combaterea bolilor de stomac, de ficat sau de rinichi, a starilor de slabiciune cauzate de convalescente si chiar a intoxicatiilor alcoolice.
Apa de propolis se utizeaza in diverse boli infectioase, alergice sau tumorale.
Spirt de propolis se utilizeaza in tratamente chirurgicale sau dermatologice, in tratamentele externe ale arsurilor sau degeraturilor infectate sau umflaturilor, ale psoriazisului, zonei zoster si ale altor boli de piele.
Laptisor de matca se serveste ca atare Da rezultate in bolile nervoase de tip astenic, insuficientele glandulare si sexuale, intarzieri de crestere la copii, convalescentele bolnavilor.
Polen proaspat se ia direct din colectorul de polen se este utilizat in tratamentul bolilor nervoase de tip astenic, in insuficientele endocrine si sexuale, in insuficientele de dezvoltare a copiilor, in maladiile ulceroase, gastrice sau duodenale, in unele colite, boli hepatice, renale, precum si in hipertrofia benigna de prostata.
De asemenea , masajul cu miere ajuta la eliminarea celulitei; imbunatatirea circulatiei sangelui in straturile profunde ale pielii si muschilor; restabilirea rapida a tonusului muscular; curatarea pielii; imbunatatirea nutritiei tesuturilor
Argiloterapia – tratarea bolilor cu ajutorul argilei
Cele mai folosite argile in terapia naturista sunt argila alba sau caolin si argila verde.
Argila verde, cunoscuta si sub numele de argila de mare, este un material organic format din numeroase minerale esentiale, oxizi de fier si material vegetal descompus, alge marine. Acest tip de argila este folosit in medicina alternativa, in principal pentru curatare si detoxifiere , in cazul crampelor menstruale, greturilor matinale, diareei,hemooroizi oboseala, varice indigestiei sau arsurilor.Argila este in acelasi timp antiinflamatorie si antiseptica. Proprietatile absorbante ale argilei verzi functioneaza si in cazul tratamentelor pentru frumusete, prin absorbirea impuritatilor si toxinelor din piele, tonifiind si dand fermitate, in timp ce stimuleaza circulatia. Esteticienii o folosesc pentru inchiderea porilor, exfolierea celulelor moarte si scoaterea la suprafata a unui ten stralucitor si curat.
Argila este o roca ce absoarbe apa extrem de usor.
Argila alba e folosita la colite , dureri de stomac ,acnee si masti de frumusete.
Aromaterapia-utilizarea terapautica a uleiurilor volatile continute de unele plante medicinale.
Aromaterapia este folosita in diverse boli si in prevenirea acestora, in ingrijirea corporala si spirituala a fiecaruia dintre noi.Se foloseste in tratarea insomniilor usoare sau reducerea simptomelor menopauzei , pentru infrumusetare , in diminuarea anxietatii si imbunatatirea starii de spirit ,nervozitatii, tensiunii, durerilor de cap, depresiilor, pentru a detoxifia sangele din corp.Aceasta este un mijloc natural de a alunga microbii si de a limita alergiile caci uleiurile esentiale au proprietati antiseptic, cicatrizante si antiinflamatorii
Urme ale folosirii aromoterapiei apar de acum 7000 de ani, intr-un alambic de ceramica gasit in Pakistan, datand din acea epoca. Intalnim inscriptii de acum 4000 de ani in Mesopotamia si scrieri egiptene ce au o varsta de 3500 de ani. romanii foloseau de asemenea uleiurile esentiale care provin din plante aromatice si sunt extrase prin distilarea cu vapori de apa.
Cromoterapia
Culoarea a fost folosita cu scop terapeutic de sute de ani, acestea avand importanta simbolistica
Oamenii de stiinta au aratat in mod clar ca rosul stimuleaza sistemul glandular, creste ritmul inimii si presiunea arteriala, iar albastrul are efect opus.
Terapeutii folosesc de ceva vreme culorile pentru a ajuta persoanele sa isi redobandeasca echilibrul din vietile lor, acestia reactionand la diverse culori la nivelul subconstientului si astfel putandu-se descoperi profunzimea anumitor probleme
Culorile ne afecteaza fizic, emotional si mental. Acesatea imbunatatesc starii de spirit si ne pot da incredere in noi, pot infrumuseta locurile care ne inconjoara, pot reduce stresul si ne pot ajuta sa avem o viata mai buna, sa gandim pozitiv si pot aduce calmul in organism.
Fiecare dintre cele 7 culori ale spectrului poate fi asociata cu anumite proprietati vindecatoare.
Violetul este folosit pentru alinarea unor afectiuni ale organelor, relaxarea muschilor si calmarea sistemului nervos.
Indigo este si el un sedativ si un calmant si poate fi util in controlul sangerarilor si abceselor.
Albastrul favorizeaza comunicarea si stiinta. Elimina toxinele si este utilizat pentru tratarea afectiunilor ficatului si hepatitei.
Verde. Deoarece se afla in mijlocul spectrului culorilor, verdele este asociat cu echilibru. Verdele calmeaza. El este folosit de practicienii Ayurveda in vindecarea ulcerelor. Se spune ca are proprietati antiseptice si antibacteriene si se foloseste, cateodata, de anumiti terapeuti, in tratarea infectiilor bacteriene.
Galbenul este un stimulent senzorial asociat cu intelepciunea si claritatea. Se considera a avea proprietati antibacteriene si este util pentru stimularea sistemelor digestiv si limfatic.
Portocaliul -Practicienii Ayurveda cred ca are proprietati antibacteriene si poate fi folositor in alinarea disconfortului la nivelul sistemului digestiv, dat de flatulente sau crampe.
Rosul favorizeaza energia, increderea in sine si stimularea. Imbunatateste circulatia si stimuleaza producerea celulelor rosii ale sangelui.
Negrul ajuta la tratarea bolii, atunci cand aceata se manifesta numai printr-o inrosire
Reflexoterapia
Reflexoterapia este o metoda ce implica stimularea, masarea si aplicarea unei presiuni la nivelul unor anumite puncte ale mainilor sau picioarelor cu scopul de a reduce durerea din alte parti ale corpului.
Originea reflexoterapiei este neclara,unii spun ca dateaza din China antica , altii spun ca a aparut in Egiptul antic. In afara de asta, ea s-a mai folosit si in Persia si Japonia
Se spune ca reflexoterapia este capabila sa vindece o gama larga de boli:tratarea disconfortului creat de simptomul premenstrual ,dureri de cap si migrene ,scleroza multipla , urinatul necontrolat , impotriva celulitei si obezitatii
Luminoterapia
Luminoterapia consta in expunerea zilnica la o lumina artificiala de culoare alba, de spectru larg, imitand-o pe aceea a soarelui, fara radiatii ultraviolete si infrarosii pentru a trata in principal tulburarile asociate dereglarilor ceasului biologic intern, cum ar fi depresia sezoniera
Terapia fotodinamica (TFD) este o terapie non-invaziva, care utilizeaza tratamente cu lumina impreuna cu aplicarea unui agent fotosensibilizator.In ultimii ani, tratamentele cu lumina impotriva acneei au primit din ce in ce mai multa atentie.
Oligoterapia
Astfel, oligoterapia este un remediu pentru carenta acestor elemente. In mod concret, acestea sunt magneziul, cuprul, zincul, seleniul, iodul, cromul, fluorul, manganul, molibdenul, cobaltul
Aceste vitamine si minerale pot sa ajute foarte bine in pastrarea unei siluete de invidiat si a sanatatii: ne miscam mai mult si asimilam mai putine grasimi. In sens invers, stresul duce la scaderea nivelului de vitamina C, de aceea in perioade de tensiune psihologica avem tendinta de a ne ingrasa
Indispensabile pentru echilibrul metabolismului, oligo-elementele nu se gasesc in organismul dvs. in cantitati mari. Fiecare oligo-element are un rol bine stabilit: fierul permite transportul oxigenului de la plamani la celule, zincul intareste imunitatea, calciul joaca un rol determinant in formarea dintilor si oaselor. Deficienta unui element duce la dezechilibre si poate provoca reactii in lant.
Etichete:
articol preluat,
informatii importante,
medicina naturista
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Postări populare
-
PARAZITII - o problema reala? articol preluat Ce ai face dacă astăzi ai afla că în casa ta există cineva care te otrăveşte înc...
-
Cele mai bune citate despre networking Uneori, și cel mai experimentat networker are nevoie să-și ridice moralul înainte de a merge la...
-
AICI POATE FI PENSIA NOASTRA SI MAI ALES A COPIILOR NOSTRI. VIZIONATI SI LUATI O DECIZIE INTELEAPTA ! Postare de Ianisevschi Genoveva ....
-
Organismul oricarui copil, pe langa faptul ca este în plină creştere şi dezvoltare, adica are are nevoi sporite de nutrienţi - alimente, ...
-
Lavender cod 506 Lavender - Uleiul Esential de Levantica este cel mai pur si natural ulei esential obtinut de FOREVER din plant...
-
Mesajul meu cel mai important pentru VOI Dragi prieteni Forever, aceste rânduri sunt probabil cele mai importante din toate câte v-am trans...
-
ALLAN PEASE - HOW TO BE A PEOPLE MAGNET ”ALLAN PEASE, australian de origine, este unul dintre cei mai celebri şi originali autori şi orat...
-
Revista Forever decembrie 2014 2015 ianuarie revista flp by Iuliana Militaru revis...
-
În cazul în care tu şi membrii familiei tale sunteţi adepţii unui stil de viaţă activ, înseamnă că ar trebui să fiţi foarte bine pregăti...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu