joi, 6 februarie 2014

7 Frici care te tin departe de prosperitate DE IRINA GHERGHILESCU

De ce m-am hotarat sa scriu despre acest subiect?

Pentru ca in fiecare zi descopar cate ceva ce ma tine departe de visele mele. Imi descopar propriile mele limitari TOATE, absolut TOATE bazate pe frica. Pe unele din ele am invatat sa le gestionez si iti voi spune si tie cum fac acest lucru si daca ti se potriveste te invit sa aplici si tu, sau macar sa incerci sa vezi daca functioneaza si la tine.

Cum spuneam pe unele le gestionez pe altele inca invat cum. Sa pornesc de la a defini frica. Imi place foarte mult acronimul cuvantului din limba engleza: False Evidence Appear Real Tradus in limba romana suna asa: evidente false care par a fi reale.

Cu alte cuvinte presupui in imaginatia ta ca se vor intampla lucruri rele in viitor care nici nu se intampla, asta doar daca nu continui tu sa le dai putere sa se manifeste in plan fizic. Toate fricile astea vin din trecutul tau inca din copilarie.

 Pe tine care din urmatoarele frici te tin pe loc? Frica de a nu incalca morala, etica sau autoritatea cuiva. Cu alte cuvinte dam de multe ori puterea noastra celorlalti prin faptul ca ceea ce ne dorim noi nu e in acord cu morala sau valorile altcuiva. Ne minimizam pe noi insine traind dupa valorile altcuiva din frica de a nu deranja pe acel cineva. Sau ne comparam social cu altcineva uitand de fapt ca si noi si el avem valori diferite, deci vieti diferite.

Cum imi gestionez eu aceasta frica: imi spun de fiecare data ca sunt unica si perfecta si ca am o singura viata de trait si nimeni altcineva nu o poate trai pentru mine. Asa ca atunci cand cineva e in dezacord cu actiunile mele, ma felicit pentru ceea ce am facut si imi vad de viata mea. Si ce-i mai important IMI DAU VOIE SA GRESESC.

Frica ca nu stiu suficient, ca nu sunt suficient de inteligent, ca nu sunt creativ. Ideea e ca nu trebuie sa fii specialist in toate. Esti specialist fix in domeniul in care ai ca valoare principala acel domeniu. A trebuit sa alegi vreodata ceva , sau sa iei o decizie si nu ai stiut ce sa alegi sau sa decizi pentru ca nu aveai suficiente informatii? Ce ai facut ? Te-ai blocat pur si simplu din lipsa de instruire.

Cum imi gestionez eu aceasta frica: Ori de cate ori vreau sa incep ceva nou ma instruiesc in directia respectiva. Adica ma uit cine a mai facut ce vreau eu sa fac, sau ceva asemanator si ma inspir, ma instruiesc. Apoi aplic sa vad daca functioneaza si la mine. Daca nu, mai cercetez pana gasesc ceva de ajutor si in cazul meu. MA INSTRUIESC CONTINUU. Frica de a da gres, de a esua.

Cu alte cuvinte ti-e frica sa nu gresesti si de aceea nu te mai apuci sa faci ceea ce ti-ai dori cu adevarat. Cu cat te instruiesti mai mult cu atat ai sansele sa gresesti sunt mai putine.

Cum imi gestionez eu aceasta frica: Ma instruiesc si ma repet , IMI DAU VOIE SA GRESESC.

Frica de a pierde bani. Cu alte cuvinte frica de a-ti asuma riscuri. Cati dintre noi nu avem curaj sa jucam la bursa sau sa incepem o afacere noua, ori sa renuntam la a mai fi angajati sis a devenim antreprenor? Probabil ca majoritatea. Si asta din frica de a risca. Nu ne place sa riscam. Ne trebuie mult curaj ca sa facem ce ne place cu adevarat in viata.

Cum imi gestionez eu aceasta frica: Stiu ca ma repet insa riscurile sunt din ce in ce mai mici daca , surpriza, TE INSTRUIESTI (inveti despre bursa, despre antreprenoriat etc). Eu ma avant chiar si atunci cand nu am suficiente informatii pentru ca stiu ca si daca dau gres castig din experienta traita mai mult decat dintr-o carte citita. Da-ti voie sa PIERZI!

Se zice ca pentru a lasa ceva nou sa vina in viata ta, trebuie sa dai drumul la ceva. Pentru a castiga ceva e nevoie sa pierzi altceva. Frica de a pierde dragostea celor dragi. Daca te paraseste iubita, iubitul, sotia, sotul? Daca vei fi judecat de parintii tai si/ sau ai sotului/ sotiei? Ei si aici e cea mai sensibila discutie fiindca e vorba de cei dragi, de cei care sunt cel mai aproape de noi.

Cum imi gestionez eu aceasta frica: Eu am rezolvat frica asta in felul acesta. Ma intreb daca sunt nefericita , ii pot face fericiti pe cei de langa mine? Raspuns invariabil –NU. Daca nu imi este bine, lor le poate fi bine? Acelasi raspuns – NU. Deci…. Ei te vor iubi oricum chiar daca nu o sa iti mai arate asa cum o faceau inainte. Si asta pana la un moment dat cand vor intelege ca esti pe drumul cel bun, pe drumul tau. Si ce-i mai important IUBESTE-I TU!

Frica de a fi respins. Cu alte cuvinte ce cred ceilalti despre mine daca fac asta? O sa ma mai accepte in viata lor, sau nu? Ei frica asta e si mai usor de rezolvat daca te gandesti la ce ma gandesc eu cand ma simt respinsa.

Cum imi gestionez eu aceasta frica: Nu pot multumi pe toata lumea si cu siguranta e cel putin o persoana pe lumea asta careia nu ii place de mine sau ma judeca cumva. Deci ce rost are sa ma chinui sa plac tuturor?!

Frica de a nu fi suficient de vital, de frumos, de plin de energie. Multi dintre noi nu credem ca avem suficienta energie sa incepem sa facem ce iubim cu adevarat. Si asta doar pentru ca asa am fost educati. Ni s-a spus inca din copilarie ca dupa o anumita varsta nu mai ai la fel de multa energie ca atunci cand esti copil. Plus ca ni s-a spus ca nimeni nu se naste perfect. Eu am intalnit oameni perfect sanatosi si cu energie debordanta chiar si la o varsta destul de inaintata, 70-80 ani.

Cum imi gestionez eu aceasta frica: De prin 2011 fac sport in fiecare dimineata. Imi cresc nivelul de energie prin sport si alcalinizare cu apa plata cu lamaie si pulbere de orz verde sau pulbere de lucerna pe care o achizitionez de la Plafar. De pielea mea am grija folosind cosmetice naturiste facute de mine sau cumparate.

Consider ca e foarte important sa fim constienti de fricile si emotiile pe care acestea ni le creaza.

 Si ultima cheie inainte de a incheia - RECUNOSTINTA. Spune MULTUMESC pentru ceea ce esti si pentru ceea ce ai si ai sa vezi schimbarea. Warren Buffett spunea ca : “Pana nu iti poti gestiona emotiile nu te astepta sa gestionezi Banii.” .

 Ca o concluzie finala : GESTIONEAZA-TI FRICA si VEI OBTINE TOT CEEA CE-TI DORESTI!!! SE POATE. :) Astept parerea ta mai jos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare