miercuri, 10 martie 2010

Personal Leadership – noua cale a dezvoltarii tale

Despre dezvoltare personala vorbeste mai toata lumea, fara a intelege prea bine ce este de fapt... este una dintre sintagmele care "suna bine" si par usor de inteles, mai ales ca este formata din doua cuvinte destul de uzuale.

Si totusi... Care este definitia dezvoltarii personale?

Desi nu e foarte evident, dezvoltarea personala este un proces de devenire a leaderilor. Pentru mine, este evolutia ascendenta si voluntara de la mediocritate la excelenta, de la novice la expert, de la "saiba" la management si leadership. Daca aruncam o privire in lumea afacerilor, vedem cum au evoluat numele mari exact pe acest principiu, trecand prin 4 etape:
1. Mai intai o puternica educatie a disciplinei si respectului fata de sine si ceilalti – bazata pe foarte multa practica.
2. Apoi, o ascensiune evidenta bazata pe demonstrarea abilitatilor dobandite prin practica.
3. Apoi, conducerea altor oameni pentru a atinge un tel comun – asumarea rolului de leader.
4. In final, contributia catre comunitatea din care ai pornit – asumarea rolului de invatator.

Leadershipul personal se bazeaza pe o idee simpla: nu poti sa ii conduci pe altii daca nu te poti conduce pe tine insuti mai intai. Leadershipul personal este abilitatea de a te conduce pe tine insuti si de a fi liderul propriei tale vieti. Asta presupune sa ai competente de tipul : disciplina, sinceritate, Aeficacitate, respect fata de sine si ceilalti, etc.

Leadershipul personal – la indemana oricui?

Desi pare un concept simplu si firesc, leadershipul personal nu este un drum usor. Suntem adesea impresionati de felul in care leaderii evolueaza catre succesul social, dar uitam sa analizam etapele firesti prin care ei trec pentru a ajunge acolo.

Acesta este mirajul imaginii analizate superficial. Ne plac sportivii care performeaza la televizor, dar uitam de orele de antrenament cu care isi platesc succesul. Ne plac manechinele care ”arata super”, dar uitam de orele petrecute la sala si de dieta stricta cu care aceasta imagine vine la pachet.

Oamenii pe care ii admiram atat de mult sunt leaderi ai domeniului lor pentru ca au invatat mai intai sa fie leaderi ai propriilor vieti. Dar pentru ca transpiratia acelui efort este mai putin vizibila pe podium, majoritatea oamenilor nu pot parcurge in imaginatie distanta dintre ceea ce sunt si ceea ce isi doresc sa devina, doar luand model de la TV.

Angajarea pe drumul leadershipului personal presupune o atitudine mult mai activa decat atat. De exemplu, sa citesti, sa te intalnesti cu oameni cu standarde inalte, sa participi la traininguri, etc.

Leadershipul personal vine dintr-un singur loc – DIN TINE

Probabil iti dai seama ca intr-un astfel de mediu in care critica nu exista, vei performa pentru ca vrei TU, nu pentru ca ti se cere. Desigur, poti sa ceri feedback pentru ce ai putea sa imbunatatesti (atentie la limbaj: nu pentru ce "ai gresit") si vei afla exact care este diferenta care face diferenta in performanta ta.

La fel ca o floare, cand ai la dispozitie nutrientii de care ai nevoie si te afli in solul potrivit, vei creste si vei inflori.
Il poti crea chiar acum!

Iata 4 ingrediente esentiale:
1. Un scop clar
Stabileste-ti obiective pentru ca altfel nu vei sti daca te afli pe drumul cel bun. Ce vrei? Unde, cand si cu cine? De ce? Cu cat iti este mai clar ce vrei sa obtii/ devii pe termen lung, cu atat iti maresti motivatia sa reusesti.
2. Un mediu propice dezvoltarii tale
Cauta locuri, oameni si conjuncturi in care poti sa inveti. Nu te insoti cu oameni care iti consuma inutil energie. Nu te duce la Mc Donalds daca vrei sa mananci icre negre. Cauta mereu sa inveti de la cei mai buni decat tine.
3. Acces la un set de instrumente pentru eficienta foarte performante
Afla care sunt tehnicile/ metodele cele mai eficace care sa te duca la indeplinirea scopului tau. Nu uita ca metodele sunt doar mijloace, nu scopul in sine. Asa ca – foloseste metodele ca pe niste instrumente nu te bloca in ele. Testeaza metode noi mereu si opreste-te la cele care sunt cu adevarat eficace pentru TINE. Ce a functionat pentru vecinul nu este neaparat cea mai buna solutie pentru tine. Tu esti unicat.
4. Un program care sa iti permita sa "ascuti fierastraul"
Fa-ti timp. Elibereaza-ti o ora pe zi numai pentru tine... Bine! Fie si o jumatate de ora... Daca nu iti aloci timp pentru dezvoltarea ta (sa ascuti fierastraul inainte sa te apuci sa tai lemne) toate tehnicile pe care le afli nu vor fi decat inca un lucru de facut... ceea ce iti mareste stresul.

Vrei sa fii un bun lider? Iti pasa de ceilalti? Incepe cu tine!

La plecarea in calatorie cu avionul pasagerii insotiti de copii sunt sfatuiti ca in caz de nevoie sa isi puna masca de oxigen mai intai lor si apoi copiilor. Motivul este simplu: daca iti pierzi cunostinta nu vei mai putea sa ajuti pe nimeni. In viata, daca te pierzi cu firea nu poti sa inspiri pe nimeni sa te urmeze.

Leadershipul personal vine inaintea influentarii celorlalti si a leadershipului clasic. Incepe cu tine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare